ذهن رشد و حال خوب بچه‌ها تو مدرسه: چجوری باور به رشد می‌تونه حال بچه‌ها رو بهتر کنه؟

بذار برات یه موضوع جالب رو تعریف کنم: اخیراً یه تحقیق درباره این بوده که چجوری داشتن “ذهن رشد” می‌تونه روی حس و حال و خوشبختی بچه‌های دبستانی تاثیر بذاره. اصلاً ذهن رشد یعنی چی؟ ذهن رشد یا Growth Mindset یعنی آدم فکر کنه که با تلاش و یادگیری می‌تونه توانایی‌هاشو بهتر کنه. یعنی اونایی که ذهن رشد دارن، باور دارن هوش و مهارت‌هاشون ثابت نیست و با تمرین بهتر میشه.

حالا این محقق‌ها می‌خواستن بدونن این طرز فکر چه ربطی به “سلامت روانی و حس خوبی که بچه‌ها دارن” (یا همون Subjective Wellbeing، یعنی همون حال خوب و رضایت درونی هر کسی) داره. برای این کار، اومدن و از “روش نمونه‌گیری خوشه‌ای” استفاده کردن (یعنی بچه‌های مدارس مختلف رو به شکل تصادفی انتخاب کردن) و ۱۷۴۰ تا بچه دبستانی رو بررسی کردن. از هر کدومشون خواستن پرسشنامه‌هایی رو درباره ذهن رشد، حس خوب، اعتماد به خودشون سر درس و حمایتی که از معلمشون حس می‌کنن، پر کنن.

نتایج خیلی جالب بود:
1. هر چی ذهن رشد بچه‌ها بالاتر باشه، سطح حال خوب و رضایت از خودشون هم بالاتره. یعنی این باور که “می‌تونم با تلاش بهتر شم” واقعاً حس خوبی بهشون میده.
2. یه چیزی هم به اسم “خودکارآمدی” یا همون Academic Self-Efficacy وسط ماجراست. خودکارآمدی یعنی آدم باور داشته باشه که می‌تونه از پس درس و مدرسه بربیاد. تحقیق نشون داد هر چی ذهن رشد قوی‌تر باشه، این حس اعتماد به نفس تو درس هم بیشتر میشه و این خودش باعث میشه حس و حال بچه‌ها از زندگی و مدرسه بهتر بشه. یعنی ذهن رشد هم مستقیم راحت اثر میذاره، هم غیرمستقیم و از راهِ تقویت خودباوری تو درس‌ها.
3. اما یه نکته خیلی مهم: نقش معلم! این تحقیق نشون داد وقتی حمایت معلم زیاد احساس بشه (Perceived Teacher Support یعنی اینکه بچه واقعاً حس کنه معلم پشتشه و کمکش می‌کنه)، تاثیر ذهن رشد روی اعتماد به نفس درسی بچه‌ها شدیدتر و قوی‌تر میشه! یعنی اون بچه‌هایی که حس می‌کنن معلم‌شون پشتشونه، خیلی بیشتر از ذهن رشدشون سود می‌برن.

پس خلاصه ماجرا اینه که یه معلم باسواد و مهربون، روی این که بچه‌ها چقدر باور دارن می‌تونن پیشرفت کنن، خیلی تاثیر داره. ذهن رشد، هم به صورت مستقیم حال خوب بچه‌ها رو بهتر می‌کنه، هم اگه معلم حمایت کنه، کلی کمک می‌کنه که بچه‌ها خودشون رو تو درس باور کنن و موفق‌تر باشن.

در کل، این تحقیق بهمون نشون داد اگه بچه‌های دبستانی رو تشویق کنیم که باور داشته باشن می‌تونن بهتر شن و شکست نشونه رشد باشه نه آخر کار، هم حس و حالشون خیلی بهتر میشه و هم معلم‌هایی که مایه می‌ذارن و بیشتر کنار بچه‌ها هستن، واقعاً معجزه می‌کنن!

خیلی وقتا فقط خودِ باور داشتن به رشد و تلاش و حمایت معلم می‌تونه یه مسیر قشنگ برای بهتر شدن جو مدرسه و حس و حال بچه‌ها باز کنه. شاید وقتشه تو مدارس بیشتر به این موضوعات توجه بشه!
منبع: +